Afrensning af ruder i Skejby

Afrensning af beskyttelses-
film på ruder i Skejby

Endnu en spændende opgave har budt sig på. En af de lidt mere specielle, hvis man kan sige det sådan. Da alle vores opgaver naturligvis er ret specielle og forudsætter vores unikke ekspertise.

I en lukket gård på det nye Skejby Sygehus hjalp vi en entreprenør, der havde været lidt uheldig. Efter monteringen af vinduer i en ny fløj på Skejby havde den beskyttelsesfilm, der sad på ruderne brændt sig fast.

Det er meget normalt, at man påsætter en beskyttelsesfilm på nye ruder på moderne byggepladser. Det gøres for at beskytte ruden mod alt fra ridser til kalkaflejringer i løbet af byggeprocessen. I andre tilfælde kan der også være producentens klistermærke, der bliver glemt under montagen og brænder fast i solen.

Vi kom ham dog til undsætning.

Vand og sæbe kan nogle gange være nok

Der findes mange produkter på markedet til at afrense eller blødgøre det restprodukt, der sidder tilbage på ruden efter en film eller en mærkat. På denne opgave brugte vi helt basalt vand og sæbe samt en glaskniv. Vi kunne sagtens have brugt en gelé eller noget andet, men ofte er det den lavpraktiske metode, der virker bedst. Derudover reducerer man også kontakten med kemikalier. Det er både vores folk og vores udstyr glade for.

Først blev ruden sæbet godt og grundigt ind og vaskes godt med indvaskeren. Mens ruden er våd, skrabes denne med glaskniven. Glaskniven kommer helt ind til rudens overflade uden at ridse. Det kan være ret svært at se de sidste rester af klister, før ruden er taget med gummiskraberen. Derfor gentages denne proces, indtil et tilfredsstillende resultat er opnået. Når alt klisteret er væk, vaskes ruden, så den står helt blank som ny.

Vores mobilanker gjorde opgaven mulig

Det var en lettere mistroisk entreprenør, der ringede til os i starten og spurgte, om vi ville kigge på opgaven. Han følte sig nu ret sikker på, at der ikke var nok oppe på taget til, at vi kunne sætte vores reb. Det havde han også fuldstændigt ret i. Taget var helt fladt og kun afbrudt af en faldsikringsline. Denne type faldsikring er ikke godkendt til at hænge i, så der skulle noget andet til. Heldigvis har vi hos SkyWork været ude for lign. udfordringer før og har anskaffet et mobilt anker. Et mobilanker er et godkendt anker, der kan opstilles på flade tage. Ankeret er godkendt til erhvervsklatring og giver også den fordel, at det beskytter murkronen, da bærerarmen giver lidt frigang ud over muren.

Dette var en opgave, der strakte sig hen over en uges tid. Det gode ved valget af erhvervsklatring til denne opgave var ikke kun, at det var let at komme til. Der var også masser af plads til gartnere og gående trafik gennem gården. Når ankeret er taget ned fra taget igen, kan man slet ikke se, vi har været der – ud over at ruderne selvfølgelig er helt blanke. Der er hverken aftryk på taget eller på de flotte, grønne areal, der er i gården.