Inspektion af vandtank

Inspektion og reparation af utæt vandtank

Vi var for nylig nede at hænge i en 200 m³ vandtank. Det var vi, fordi ejeren havde mistanke om et hul i toppen af den. Opgave var i første omgang at fastslå, om der var et synligt hul. Vi blev hurtigt enige, om at det var bedst at gøre indefra, da tanken var isoleret og beklædt med plader. På denne måde slap vi for at afmontere disse plader, samt at montere dem igen.

Første mand kravlede op ad den 20 m høje stige med et reb, som kunne bruges til at trække resten af udstyret op. Da udstyret var oppe, riggede vi ankerpunkter til. Inden inspektionen gik i gang, holdte vi et sikkerhedsmøde, så alle forstod, hvad der skulle ske – også i tilfælde af, at nogen skulle komme noget til. Man skal altid planlægge arbejdet grundigt, især når det foregår i smalle vandtanke og indelukkede steder. Der kan være behov for både gasalarm og ekstra redningsplaner. Denne tank var dog en af de lettere, eftersom der var simpel adgang fra toppen og bunden. Og derudover var tanken ventileret, så gasalarmen slog ikke ud.

Vi fandt synderen

Sky-Work sendte en mand ned i midten af siloen, og det tog ikke længe at finde synderen til det løbende vand. Der var en tydelig revne helt øverst på siden af siloen. Denne blev dokumenteret med et billede samt en lokation. Ud over denne revne blev der fundet andre mindre vedligeholdelsespunkter, på vej ned i tanken. Alle tingene blev bragt med op til klienten, som bedte os om at udbedre skaderne med det samme. Det ville vi gerne, men den smed vi normalt bruger, var ikke til rådighed. Heldigvis havde kunden en smed, der var frisk på en udfordring.

Det er ikke ofte vi tager en ”ufaglært” med op i reb, men sjældne gange har vi bare ikke ekspertisen til at løse opgaven her og nu. Så er det oplagt at tage en ekstern ekspert med på klatretur. I dette tilfælde, var det en smed, men der findes mange specielle eksperter, som har behov for, selv at få syn for sagen.

Det kræver selvfølgelig noget mere forberedelse, og i langt de fleste tilfælde tager det også længere tid at løse opgaven, med en, der ikke er vant til at sidde i reb. Men ofte kan det være en meget hurtigere løsning end alternativet.

Sikkerhed frem for alt

Efter en hurtig introduktion til udstyret og klargøring af værktøjet, begav den modige smed og en supervisor fra Sky-Work sig ud i rebene side om side. Det er vigtigt, når man klatrer med folk, der ikke er uddannet til det, at de er under konstant opsyn. Udstyret svigter selvfølgelig ikke, bare fordi man ikke ved, hvordan det skal bruges, men man ender nemt i en besværlig situation, når man ikke er vant til det.

Vi var heldige med smeden, som uden de store problemer og med den rette vejledning. Hurtigt fandt sig til rette i rebet, foran revnen. I samarbejde med Sky-Works supervisor, fik han svejst hullet, samt ordnet resten af punkterne i tanken. Let og sikkert.