Nedtagning af stort facadeskilt

Hvordan tager man en stor facadeskrift ned, når bogstaverne ikke kan være i kurven?

En kold januar dag, hjalp vi en samarbejdspartner med afmonteringen af et stor facadeskilt. Opgaven i sig selv er meget simpel, men da skiltet sad på en høj lagerhal, med facade mod andre bygninger, ville det være en større udfordring med traditionelle adgangsmetoder.

Man ser dem ofte, de stor facadeskilte der vender mod en motorvej eller ind mod byen, i stedet for at passe med bygningens indgang. Her kan det tit være en udfordring at komme til, efter bygningen er opført. Moderne lagerhaller bliver også højere og højere, fordi robotteknologien giver mulighed for flere lodrette kvadratmeter. Erhvervsklatring har heldigvis ingen maksimal arbejdshøjde såvel uden som inde.

Skiltet var konstrueret af opdelte bogstaver, som kom ned én efter én. Ved en opgave som denne er sikkerheden vigtig. Nedsænkningen af materialer kan have store konsekvenser for omgivelserne hvis dette gøres forkert. Der er vigtigt at tage bestik af materialets stand og bedømme vægten inden emnerne afmonteres.

Alt dette gøres under udarbejdelsen af vores sikkerhedspapirer, der tages bestik af opgaven fra alle vinkler. Sikkerhed for personale er det vigtigste, derefter fastgørelsen til emner samt nedsænkningsmetode. Når alt er på plads og alle er enige skal der til sidst undersøges, hvordan skiltet er monteret. Dette kan dog først gøres når der sidder en mand ved skiltet, og inden det skal sikkerheden og alle forberedelser være på plads.