Udskiftning af 2.350 sorte facadeglas

Udskift-
ning af 2.350 sorte facadeglas

Opgaven lød på udskift-
ning af ca. 2350 sorte facadeglas

Hotel Comwell er et relativt nyt hotel i Smilets by, der skyder op omkring “den nye” bydel nede ved Frederiks Plads. Det er nu ikke et nyt område, men der er for alvor sket en massiv byfornyelse i bunden af Jægergårdsgade, og der er masser af liv og nye boliger. Med sine 94 meter skyder Aarhus City Tower op i bybilledet, og med sin sorte facade er der meget at tage vare på i forhold til at bevare det flotte udseende fremadrettet.

Gavlene på Aarhus City Tower stod efter sin beskedne levealder til en større omgang vedligeholdelse, eftersom alle facadeglas i gavlene skulle udskiftes. Opgaven lød på udskiftning af ca. 2350 sorte facadeglas. Som udgangspunkt var det på papiret en meget simpel og overkommelig opgave, da udskiftningen i sig selv ikke er noget problem. Men da City Tower rejser sig 94 meter op i landskabet, lå der en udfordring i at komme til i højden.

Erhvervsklatring frem for gondollift giver større fleksibilitet

Men det med at arbejde i højderne og finde en løsning på enhver udfordring er jo netop det, vi er specialiseret i. Opgaven var indledningsvist planlagt med en gondollift, der opstilles på taget, men efter en sammenligning af løsningsmetoderne stod det klart, at en løsning med Sky-Work klart den bedste på alle ledder og kanter. På den tid, der var afsat til at flytte liften rundt på taget imellem arbejdsområderne, mente vi hos Sky-Work, at vi nemt kunne montere 200 glas, hvilket også viste sig at være udfaldet.

Når man løser en opgave af denne størrelse, er fleksibilitet en stor fordel. Det er netop en af fordelene ved at vælge erhvervsklatring. Det giver næsten sig selv. Jo mindre særligt udstyr, der skal til, for at opgaven kan finde sted, jo nemmere er det at planlægge, så det passer bedst muligt.

Opgaven blev løst af et yderst erfarent og kompetent sjak på fem mand. En bundmand og fire klatrere i to hold. Klatrerne skulle afmontere et glas og sende det ned med glassuget. Som kran anvendte vi en særlig anordning, der er beregnet til klatrearbejde. Når glasset kom ned til jorden, overtog bundmanden styringen. Her blev det gamle glas stillet til en side, og det nye glas ansuget og sendt op, hvor det blev monteret. Opgaven blev løst uden behov for manuelt at løfte nogle af glassene, da glassuget frit kunne bevæge sig i området med glas.

Altid sikkerheden i top

Når man løser opgaver med erhvervsklatring, skal sikkerheden altid være i top. Inden opstart på en opgave skal der udarbejdes sikkerhedspapirer, som beskriver udførslen af opgaven samt tager højde for, at denne også løses i reb. Der skal være en redningsplan og et dagligt morgenmøde, hvor man udveksler erfaringer fra dagen før.

Det siger sig selv, at man ikke kan ramme 100% rigtigt med planlægningen af opgaven inden opstart. Derfor er disse daglige morgenmøder vigtige, da man her har mulighed for at optimere opgaven løbende, således at der hele tiden mindskes på spildtiden.

Hos Sky-Work er vi stolte af at have løst opgaven til kundens og vores egen store tilfredsstillelse – og at der leveret et fire måneders projekt uden anmærkninger og naturligvis til tiden.

Herunder kan man høre Erik Bolvig fra KPC erfaring om hans første opgave med brug af Erhvervsklatring.