Vinduespudsning af Ceres Plaza

Vindues-
pudsning af Ceres Plaza

Vindues-
pudsning & fugning på Ceres Plaza i Aarhus

Ceres Plaza, et ikonisk byggeri i hjertet af Aarhus, har huset det tidligere bryggeri, Ceres, der til stadighed må siges at være byens stolthed. Da det stod som halvfærdige betonelementer, blev vi i Sky-Work inviteret til møde hos entreprenøren, da et sådant byggeri kræver en del vedligeholdelse for at bevare eksteriøret så pænt som muligt. Mødet omhandlede, hvilken løsning der kunne findes til efterfølgende vedligehold af den nye facade, som er en sammensmeltning af helt nye og 2018-opdaterede elementer og de gamle sten, som gemmer på mange års historie.

Projektlederen havde fået priser på gondollifte, som han kendte fra så mange andre bygninger, men havde hørt om Sky-Work, da vi havde løst andre opgaver på det omfattende byggeri, der eller finder sted på Ceres-grunden. Her var det vores fornemmeste opgave at komme med udførlig plan for de næste mange års vedligehold, så den prægtige bygning kan blive ved med at tage sig godt ud i bybilledet.

Systematisk til værks som altid

Som altid går vi systematisk til værks, da arbejde i højderne forudsætter, at bogstaveligt talt tager højde for sikkerhed og processen omkring, hvordan man vil bære sig ad. Vi fik udleveret facadetegninger og konstruktioner og skulle beslutte os for, hvilken af de mange løsninger der findes med erhvervsklatring, som passede bedst til lige præcis denne opgave.

Projektlederen foreslog, at vi kom med en udgift på løsningsmodellen og en pris på, hvad det ønskede vedligehold, i dette tilfælde vinduesvask, ville koste. Her indtænkte vi naturligvis på alle sikkerhedsforanstaltninger. Der er at tale om relativt mange højdemeter, hvorfor det gælder om at være påpasselig ethvert henseende.

Derefter ville han sammenholde priserne fra de to løsninger på et 20-årigt forløb og vælge derefter. En fantastisk udfordring, men også en opgave, der bæres med stolthed over at få lov at arbejde så enestående et byggeri.

Vi aflagde priser, løsningsmodeller og tilhørende sikkerhedsdata til vores ønskede metode, og vi måtte vente i spænding på indkaldelsen til et nyt møde. Da dagen kom, fik vi først en lang snak om forløbet og processen i udvælgelsen. Vi kunne dog hurtigt se på regnestykket, at Sky-Work var noget billigere i det lange løb. Det største udslag var den meget lave vedligeholdelsesomkostning, der er ved brug af erhvervsklatring. Vi har selvfølgelig også noget grej, der skal efterses, men alt vores normale klatreudstyr bliver efterset hver dag og indgår jo derfor ikke i prisen til bygningen.

Ekstra opgaver fulgte med projektet

Det er nu engang sådan med mange af vores opgaver, at der kan opstå andre følgeopgaver. Dem tager vi gerne med. Da vi fik af vide, at entreprenøren ville bruge vores løsning, var det meste af facaden blevet monteret. Vi ville dog ikke vente med at bestille det ønskede udstyr hjem, da leveringen jo fra tid til anden trækker ud, og vi ville jo gerne levere en bygning med rene ruder til afleveringen.

Kort efter vores ankerpunkter var kommet, viste det sig, at den planlagt tilgang med lift på et par af facaderne var besværliggjort af den omfattende byggeproces. Vi blev derfor spurgt, om vi ville gå dele af facaden efter med fuge. Det ville vi selvfølgelig gerne, så bygningen kunne afleveres rettidigt.

Vi har efterfølgende, udover den normale vinduesvask, også afhjulpet bygningen med diverse småfejl, der jo tit opstår, når den tages i brug. Alt har kunne laves fra vores ankerløsning – simpelt og nemt – uden at være til gene for beboere eller udøve unødigt slid på omkringliggende belægning.

Vi hjælper med glæde til, hvor vi kan – også når der må opstå ekstra, uforudsete opgaver. At vi har fået en opgave som denne, er en stor skalp for os, da vi anser Ceres Plaza for at være et spændende byggeri, der forener kultur og Aarhus-historie med nutidens arkitektur. Vi ser frem til at vedligeholde bygningen de næste mange år.